dimarts, 8 de maig del 2007

L'esquerra independentista ocupa València

Ara fa exactament 12 anys va haver una manifestació massiva a València. Era la manifestació de "no Perdem el País" en què l'esquerra, socialistes inclosos, i tot el nacionalisme es manifestaren per intentar que el PP no arribés a la Generalitat. Però el PP va arribar i s'hi ha estat 12 anys. Aquest dissabte una altra gran manifestació, en aquesta cas exclusivament nacionalista, on s'han mostrat totes les tendències del valencianisme polític.

El lideratge de l'ACPV, ufanosa per ensenyar el seu nou edifici Octubre, la gent del Bloc animadíssima com mai i molt engrescada que ja es veu per fi a les Corts Valencianes. Desfilaren també ERPV i JERPV, les Escoles Valencianes, les plataformes pel Territori...Tancava la manifestació un nombrós bloc de milers de joves Maulets.

Comparat amb altres manifestacions, en destacaria els nombrosos grups de música, els milers de banderes de plàstic que es repartiren. En definitiva una manifestació multicolor amb quatribarrades, estelades blaves, estelades roges, republicanes espanyoles i també senyeres valencianes "estelades", aquestes més minoritàries.

En comparació amb 12 anys abans, el grau de crispació de la ciutat de València fou molt menor. Escasses banderes bicolors als balcons (abans alguns veïns posaven senyeres valencianes al pas de la manifestació per provocar als "catalanistes" o "panques", ara directament banderes espanyoles).

Una altra diferència. Fa 12 anys calia muntar grans espectacles a la Plaça de bous o portar cantautors o grups de rock de Catalunya per atraure a la gent. Ara, ja es pot ompir una vetllada amb 15.000 persones pagant entrada amb grups exclusivament valencians. Obrint Pas ha obert camí i ja apunten nous grups.

Hi ha coses que no canvien, i són les agressions que va haver-hi al final del concert, per part de grups ultradretans.

Tal i com es comenta en el llibre, el 25 d'abril és una de les dates més emblemàtiques del calendari independentista i, per a molt "militants" independentistes joves de de Catalunya, el fet de baixar-hi significa una mena de "ritus iniciàtic".

Foto: BF (www.tribuna.cat). Podeu veure més fotos aquí