divendres, 29 de juny del 2007

presentació i debat a Can Alcover



Visita llampec a Palma. Entrevista a Diari de Balears on em pregunten què en penso de la presència d'ERC a Balears i presentació al magnífic edifici de Can Alcover, encara per estrenar, amb els amics de l'Obra Cultural Balear. En el debat posterior es plantegen diversos temes...

  • L'independentisme creix, però..., i el conjunt del nacionalisme? perquè encara que tot el nacionalisme es sobiranitzi..., fa falta créixer més en conjunt.
  • Fins a quin punt la gent de les CUP anirà a petar tard o d'hora a ERC?
  • No creus que l'independentisme rupturista ha millorat molt? de fet fa uns anys els diferents grups revolucionaris s'esbatussaven entre ells i ara no paren de fer campanyes conjuntes?
i vosaltres, què en penseu?

diumenge, 17 de juny del 2007

El País Valencià més enllà dels tòpics

Edicions Columna ha publicat al mateix temps que L'esquerra independentista avui, el llibre de Toni Gisbert Quan el mal ve d'Espanya. En Toni és un activista polític i cultural de llarg recorregut que ha viscut en primera línia, des d'Acció Cultural del País Valencià la realitat del nacionalisme al País Valencià.

El llibre ens parla de la realitat del País Valencià més enllà dels tòpics i ens fa un anàlisi històric, econòmic, cultural i geogràfic del que dóna tot el País. En Toni acaba recordant que després dels 300 anys d'Almansa i tot i la imatge contradictòria del país, el futur encara és obert. És clar que tot i els recents resultats electorals, del sud encara ens poden arribar moltes sorpreses !

El proper 13 de setembre presentarem Quan el mal a l'Òmnium de Barcelona i, unes setmanes més tard, farem l'intercanvi i presentarem L'esquerra a l'edifici octubre de València.

dimarts, 12 de juny del 2007

Elements de la identitat independentista

















Un dels capítols més peculiars del llibre és precisament el menys polític. Després de repassar totes les organitzacions, sigles i sectorials, entrem en el món de la identitat independentista. En aquest capítol es repassen totes aquelles expressions prepolítiques de l'independentisme català actual. Parlem de:
  • L'estelada: l'orgull català
  • L'escena musical: de la Dharma a Obrint Pas
  • Els festivals i els aplecs: festa sí, lluita també
  • La cultura popular i tradicional catalana
  • El suport a les seleccions catalanes
Són gairebé 40 pàgines on es fa un exhaustiu repàs d'aquelles realitats simbòliques que fan de l'independentisme en sentit ample, un autèntic moviment, sobretot juvenil. Afegiré, al lateral del bloc, alguns videos que serveixin per il·lustrar i complementar tot el que hi explico.

dimecres, 6 de juny del 2007

el 28 de juny a Mallorca



El proper dijous 28 de juny, convidats per l'Obra Cultural Balear, presentarem L'esquerra independentista avui a Palma. La xerrada es farà a Can Alcover a les vuit del vespre. En el llibre es parla de l'esquerra independentista sobretot a Catalunya, però es fan constants referències a la implantació de l'independentisme al País Valencià i a les Illes Balears. El darrer capítol del llibre s'expliquen les diferències territorials en cinc àrees:

- Barcelona i el seu entorn
- La Catalunya no metropolitana
- Les Illes Balears
- El País Valencià
- La Catalunya Nord

Embolica que fa fort: esquerra independentista



Parlàvem en aquest bloc del diferent significat que podia tenir el concepte esquerra independentista. Per alguns Esquerra Independentista (EI) és l'espai polític rupturista on hi trobem les CUP, Maulets, Endavant, la CAJEI, l'MDT i el PSAN, així com també el SEPC i alguns dels Casals Independentistes.

Ahir va sorgir un nou corrent a l'interior d'ERC encapçalat pels diputats Pere Aragonès i Uriel Bertran que també s'anomena Esquerra Independentista. Com ja m'ha fet notar algun lector, això embolicara més el debat sobre els límits d'aquesta expressió, encara que no faci massa gràcia als sectors revolucionaris, precisament quan acaben de sortir a la llum pública amb els resultats de les CUP.